Vzdrževanje stavbnega pohištva

15.02.2021

Sama definicija stavbnega pohištva zajema širok spekter izdelkov s katerimi opremimo stavbo v končni fazi gradnje. Tako med stavbno pohištvo prištevamo notranja in zunanja okna in vrata, elemente za zaščito oken (polkna, rolete), montažne stene in stopnice. Od kakovosti teh vgrajenih elementov in nenazadnje tudi od njihovega vzdrževanja je odvisno naše počutje v bivalnem prostoru.

Osnovni materiali, ki se uporabljajo za izdelavo stavbnega pohištva, so različni in imajo svoje prednosti in slabosti. Lahko je to les, plastika, kovina ali kombinacija teh materialov. Različni uporabljeni materiali pogojujejo svoj način vzdrževanja. Plastično stavbno pohištvo odlikuje nizka cena in enostavno vzdrževanje. Tudi stavbno pohištvo iz aluminija, ki pa se zelo redko vgrajuje v stanovanjske objekte je zelo trpežno in praktično ne zahteva nobenega vzdrževanja. Zelo zanimiva je kombinacija dveh materialov, lesa in npr. aluminija. Les v notranjosti omogoča občutek domačnosti, z aluminijastim ali plastificiranim profilom na zunanji strani pa se izognemo barvanju in vzdrževanju.

Naravna struktura lesenega stavbnega pohištva nam, poleg estetskega videza, nudi občutek prijetnosti, domačnosti in topline v prostoru. Glede vzdrževanja pa je nekoliko zahtevnejše, oz. je njegovo vzdrževanje odvisno od kakovosti tega pohištva. Leseno stavbno pohištvo bo lepo in funkcionalno, če ga bomo redno pregledovali in vzdrževali. Morebitne mehanske poškodbe na lesu kot so udarci od toče, praske, razpoke itd., je treba takoj sanirati. Bistvenega pomena je, da se poškodovano mesto takoj obrusi in na novo polakira.

Na tistih delih fasade, kjer je leseno stavbno pohištvo izpostavljeno neposredni sončni svetlobi, dežju in snegu, je vzdrževanje vezano na intervale pet do deset let. Tako moramo lesena okna in balkonska vrata barvati in lakirati z zaščitnimi in obstojnimi premazi, ki negujejo in zvišujejo vremensko obstojnost stavbnega pohištva. Pri svetlejših barvnih tonih, ki so manj zaščiteni pred UV žarki, je pomembno, da se barvni nanosi dovolj pogosto obnavljajo. Vse funkcionalno pomembne dele okovja je treba enkrat letno namazati. Notranje stavbno pohištvo ne zahteva takšne nege in vzdrževanja, saj je večinoma že tovarniško obdelano tako, da ne potrebuje obnove laka in lazure.

Poskrbeti moramo tudi za redno in zadostno zračenje prostorov. Visoka koncentracija vlage omogoča razvoj plesni, ki škoduje lesenim površinam v prostoru. Vsaj dvakrat letno se priporoča čiščenje lesenih površin z navadno vodo in krpo. Za trdovratnejše madeže priporočamo hišna čistila, ki pa ne smejo biti agresivna.

Sicer pa nam proizvajalci za stavbno pohištvo nudijo garancijo, ki pa jo lahko uveljavljamo le v primeru, da smo se pri negi in vzdrževanju ravnali po njihovih navodilih.