Bivanje v brunarici

15.02.2021

Ljudje preživimo več kot tri četrtine svojega časa v zaprtih prostorih. Zato je notranja bivalna klima zelo pomembna, saj vpliva na zdravje in počutje posameznika. Zagotovitev zdravega okolja, ki pozitivno vpliva na dobro počutje, sproščenost, ustvarjalnost in energijo posameznika, je pri današnjem tempu življenja in obremenitvah še toliko bolj pomembna kot je bila v preteklosti.

Za brunarico kot bivalni objekt lahko rečemo, da je klic k naravi, klic k prvobitnemu načinu bivanja. Moč, energijo in toplino, ki jo izžareva masivni les, težko primerjamo s katerim koli drugim gradbenim materialom.

Prave lesene hiše, brunarice, so v severnih deželah že stoletja osnovni način življenja in bivanja. Taka izbira ne temelji le na dejstvu, da je les lahko dosegljiv gradbeni material, ampak na celi paleti pozitivnih lastnosti, ki jih ustvarja in izžareva hiša izdelana iz brun. Za brunarico lahko rečemo, da je zelen produkt, pri katerem se pri proizvodnji niso uporabile škodljive snovi. Porozne brunaste stene uravnavajo vlažnost v prostoru, kar pomeni, da posrkajo odvečno vlago v prostoru in jo oddajo, ko se le ta zmanjša.

Za zdrave ljudi, še posebej pa za ljudi, ki imajo težave z alergijami, je največja vrednota čisti, svež zrak brez prahu in drugih delcev. Lesene stene omogočajo naravno neopazno stalno izmenjavo zraka, hkrati pa nudijo visoko stopnjo naravne toplotne izolacije. Notranjost brunarice deluje kot toplotna izolacijska masa, česar posledica je majhna poraba energije za ogrevanje. Pozimi je notranjost brunarice prijetno ogreta, poleti pa prijetno hladna. Temperatura zraka v prostoru in na površinah lesenih elementov v notranjosti je zelo izenačena, kar nam daje občutek topline.

Nakup in izdelava brunarice ni najcenejša izbira, še posebej, če so izdelane iz ruskega bora in sibirske cedre. Pri nas se brunarice gradijo bolj kot počitniške gorske hiše. V prihodnosti pa je pričakovati razširitev te vrste gradnje tudi za namene stalnega stanovanjskega bivanja.

Vedno več ljudi pojmuje brunarico kot hišo prihodnosti, saj se zavest o pomenu zdravega načina življenja tudi pri nas vedno bolj prisotna. Hiše izdelane iz lesenih brun, v svoji najnaravnejši podobi namreč zagotavljajo stanovalcem največjo kakovost bivanja in domačnost, ki je edinstvena lastnost pravih lesenih hiš.