Izbira montažnih hiš

12.02.2021

V preteklosti je bila izbira ponudnikov montažnih hiš dokaj skromna. Značilna je bila masovna produkcija bolj ali manj enostavnih gradbenih konstrukcij, tipskih hiš značilnih oblik. Danes je povsem drugače. Montažna gradnja se je razvila na vseh področjih in tudi na področju projektov. Danes so montažne hiše modernejše, izvedbe pa zahtevnejše. Značilna je raznovrstnost ponudbe, kar omogoča upoštevanje individualnosti kupcev in tudi prilagoditev zunanjega videza hiše urbanističnim zahtevam in krajinskim značilnostim.

Najpogostejša izbira pri nas je postavitev samostojne družinske montažne hiše. Možna pa je tudi izvedba dvo ali večstanovanjskega montažnega objekta, atrijskega objekta v pritlični ali mansardni izvedbi, vrstnega objekta ali oblika dvojčka.

Stilsko je ponudba montažnih hiš pestra. Glede na naše življenjske navade, potrebe in način življenja lahko izbiramo med celo paleto hiš od klasične, pa vse do najmodernejše izvedbe, ki so namenjene različno velikim družinam in posameznikom, ter prilagojene različnim ravnem zahtevnosti kupcev.

Tako kot kupci klasičnih gradenj, lahko tudi kupci montažnih gradenj izbirajo najustreznejšo hišo med številnimi tipskimi in vzorčnimi hišami. Tipski projekt pa je lahko le osnova oz. ogrodje, ki ga lahko glede na potrebe in želje v dogovoru z arhitektom spremenimo. Proizvajalci, ki imajo v svoji ponudbi tipske hiše, trdijo, da je tipskih rešitev vse manj, in da se naročniki le redko odločajo za tako izbiro. Največkrat standardno ponudbo, ki se navadno nanaša na konstrukcijske elemente, torej notranje in zunanje stene, ostrešje in materiale iz katerih so ti elementi sestavljeni, spremenijo. Večina proizvajalcev ima v svoji osnovni ponudbi tudi stavbno pohištvo. Tako lahko kot naročnik deloma ali v celoti spremenimo tlorise notranjih prostorov, debelino in vrsto izolacije, stavbno pohištvo, vrsto in način ogrevanja. Na ta način proizvajalci iz standardiziranih elementov v skladu z našimi željami in idejami izdelajo enkratno individualno hišo.

Cene montažnih hiš so odvisne od vrste izvedbe, za katero se odločimo. Večina proizvajalcev nudi možnost izbire med osnovno izvedbo, postavitev hiše do IV. gradbene faze in postavitev hiše na ključ.

Osnovna izvedba je najcenejša, okvirne cene kvadratnega metra hiše pa so izračunane glede na standardni sistem gradnje in uporabljene materiale.

Naslednja možnost je postavitev hiše do IV. gradbene faze. Bivalna površina standardnega objekta zgrajenega do četrte gradbene faze vključuje osnovno konstrukcijo, zaključni fasadni omet, stavbno pohištvo in kritino ter izdelavo stropov in podov, kleparska dela ter notranje in zunanje okenske police in balkon. Treba je opozoriti, da naročnik te vrste izvedbe preveri, kakšna zaključena dela vključuje ta faza. Med proizvajalci se namreč glede tega pojavljajo razlike.

Cena hiše zgrajena na ključ je v principu najdražja, konkretna cena pa je odvisna od naročnikove izbire. Le ta lahko po svojih željah lahko izbere zaključne talne in stropne obloge, notranja vrata, stopnišča, keramiko in sanitarno opremo in vse druge elemente, ki spadajo v to ponudbo. Hiša, zgrajena na ključ, omogoča takojšno vselitev, glede na to, da proizvajalec v celoti poskrbi tako za notranjo kot za zunanjo ureditev.