Predizdelani betonski elementi

12.02.2021

Beton je en izmed najbolj zastopanih in univerzalnih gradiv v sodobni gradnji. Dosega izjemno visoko stopnjo trdnosti in trajnosti ter je razmeroma dobro odporen na zunanje klimatske vplive. Primeren je za vse vrste gradenj, njegova uporaba pa omogoča hitro, enostavno in poceni visokokakovostno gradnjo.

Na tržišču obstaja že vrsta predizdelanih elementov za gradnjo iz betona.

Sodobni montažni sistem gradnje objektov lahko temelji na gradnji s predizdelanimi betonskimi elementi, ki so izdelani in obdelani v tovarniških dvoranah in nato dostavljeni na lokacijo gradnje. S predizdelanimi betonskimi izdelki je gradnja hitra in racionalna, namenjena pa je industrijskim, proizvodnim, trgovskim, poslovnim in drugim vrstam objektov.

Betonski predizdelki se v podjetjih izdelajo po naročilu. S kombinacijo različnih tipov elementov se lahko izvedejo različne vrste skeletnih konstrukcij. Zelo pogosto se v procesu gradnje uporabljajo predizdelane betonske stene, ki jih lahko opredelimo kot neke vrste masivni montažni izdelki.

Predizdelana betonska stena je sestavljena iz para betonskih plošč z vdelano armaturo in odprtinami za okna in vrata. V prvi fazi stene izdelajo v proizvodnem obratu podjetju in jih nato na teren pripeljejo s tovornjakom. Sledi naslednja faza, kjer se konstrukcija zloži na pripravljeno parcelo in odpre, vmesni prostor pa se zalije z betonom. Po enakem postopku lahko zgradimo tudi strop. S takim načinom gradnje oz. postavitve je hiša izdelana v zelo kratkem času. Ker pa ima taka konstrukcija armaturo po celotni površini zidov, je bolj potresno varna od drugih masivnih izvedb gradnje.