Modularni zabojniki

12.02.2021

Med modularne enote spadajo tudi montažni modularni zabojniki. Njihova uporaba je večstranska, saj so lahko poleg bivanja namenjeni tudi poslovnim dejavnostim in še celi vrsti drugih dejavnosti. Tako so modularne lahko tudi sanitarne, izobraževalne, zdravstvene, telekomunikacijske in druge enote.

Kar se tiče bivalnih zabojnikov lahko rečemo, da so preprosta, hitra in cenovno učinkovita začasna ali trajna rešitev stanovanjskega problema, ali pa so namenjeni zgolj za počitniški oddih, kot vikend hiša. Odlikuje jih sodoben videz, mobilnost in možnost povečanja in zmanjšanja bivalnega prostora glede na dejanske potrebe. Arhitekturna zasnova bivalnih zabojnikov omogoča individualne rešitve in fleksibilnost, kar zagotavlja kakovost bivanja, ki je primerljiva s klasično stanovanjsko gradnjo. Tako lahko predelano bivalno enoto, ki omogoča celo vrsto različnih prostorskih rešitev, opredelimo kot modularno hišo, čeprav so osnova zabojniki. Modularni zabojniki so požarno in potresno varni, ker gre za montažno gradnjo.

Izdelava bivalnih zabojnikov se izvaja v proizvodnih dvoranah po individualnih načrtih. Proizvajalci ponujajo možnost izbire različnih paketov in dimenzij zabojnikov. Glede na bivalne potrebe in finančne možnosti se lahko odločimo za osnovni standardni paket (brez dodatkov in možnosti izbire barv, manj zahtevni notranji materiali). Za zahtevnejše kupce oz. za bivalnike, ki so namenjeni daljšemu bivanju, pa proizvajalci ponujajo bolj izbrane pakete, ki vključujejo izbiro med manj ali več dodatne opreme (okvirji, terase, ograje), bolje izolirane stene in izolacijo pod fasadno konstrukcijo. Izbiramo lahko med paleto različnih fasadnih oblog, ki so lahko lesene, opečne, betonske ali kamnite. Le te prikrijejo kontejnersko osnovo in omogočajo zlitje modularne hiše z okolico.

Dostava, postavitev in montaža bivalnih in ostalih zabojnikov je enostavna in hitra. Transport je enostaven, zato, ker so dimenzije standardnih modularnih enot prilagojene vsem prevoznim sredstvom, ki se uporabljajo za prevoz ISO zabojnikov. Proizvajalec postavi zabojnik na pripravljene pasovne temelje, oz. je vrsta temeljenja odvisna od strukture zemljišča. Zabojniki se lahko dostavijo tudi razstavljeni v transportnih paketih, kar je cenovno ugodneje. Montaža, ki v takem primeru poteka na kraju samem, poteka v več fazah. S pomočjo dvigala se najprej iz paketa dvigne stropni element, kar omogoča dostop do drugih delov modularne enote. V prvi fazi sledi postavitev vseh štirih podpornih stebrov, na katere se privije strop. Druga faza je končana z montiranjem predelnih sten in fasadnih oblog. V tretji fazi se montirajo vsi zaključni elementi, sanitarne in druge inštalacije. V zadnji fazi se modularna enota priključi na ustrezne komunalne priključke (vodovod, elektrika, kanalizacija). Modularno enoto opremimo še z morebitno dodatno opremo in ostalimi dekorativnimi elementi.

Modularne enote lahko kupimo ali najamemo. Cena je fiksna in je odvisna od števila etaž, vgrajenih materialov, zahtevnosti sestavljenke, dodatne opreme oz. kakovosti vgrajenih materialov. Sicer pa serijska proizvodnja delov omogoča nižje cene v primerjavi z drugimi načini gradnje.