Brunarice

12.02.2021

Les, že od pradavnine pomeni temeljno vez človeka z naravo. Je zdrav, najbolj prilagodljiv gradbeni material in obenem odličen toplotni izolator. Lesene hiše so energijsko varčnejše od klasično grajenih hiš, vizualno pa se vključujejo tako v mestna kot v podeželska okolja.

Med lesene hiše spadajo tudi prave brunarice. Njihova gradnja sega daleč v preteklost, saj je uporaba masivnih brun najverjetneje najstarejši način gradnje bivalnih objektov. Lesene hiše in brunarice imajo v severnih deželah več stoletno tradicijo.

Prvotno so bile brunarice v celoti zgrajene iz lesa, brez dodane izolacije. Zunanje stene današnjih brunaric so večinoma izdelane iz brun, na notranjem delu pa je večinoma dodana izolacija in lesena obloga. To pomeni, da je gradnja izvedena iz večplastnih slojev, hiša pa je z zunanje strani dobro toplotno zaščitena. Zato ne gre več za pravo leseno hišo, čeprav je njena zunanja fasada lesena.

Ne glede na to, da je v Sloveniji veliko lesa in ni tako drag, so klasične stanovanjske brunarice pri nas prava redkost. Večinoma se iz lesa gradijo počitniški objekti v hribih, bruna pa so večinoma izolirana z dodatno notranjo izolacijo.

Vendar pa je tudi v Sloveniji nekaj podjetij, ki izdelujejo popolnoma lesene hiše. Gre za sistem gradnje iz lesenih lepljencev, pri čemer so pravokotna bruna zlepljena iz treh ali več slojev. Za njihovo izdelavo se uporablja posušen les iglavcev, predvsem smreke, bora in macesna. Skrbno izbran les je pogoj za stabilno konstrukcijo brunarice.

Med lesenimi hišami v pravem pomenu besede so pri nas najbolj poznane hiše izdelane iz lesenih brun polarnega in severnega bora, ki rastejo na severnem območju Finske. Borovci so zaradi počasne rasti, ki je osnova za visoko strukturno gostoto lesa, najprimernejši gradbeni material odporen na raznovrstne klimatsko-vremenske vplive. Takšno leseno hišo zgradijo kot klasično brunarico, to je s sestavljanjem. Na zunanjih straneh nimajo dodatne izolacije. Sistem gradnje je montažen, več brun vežejo jeklene cevi, po dve bruni pa sta povezani z lesenimi mozniki. Tovrstne brunarice zaradi stroškov lesa in prevoza ne spadajo med najcenejše, je pa večina brunaric unikatnih, izdelanih po idejnih zamislih kupcev in njihovih arhitektov.

Izvedba montažnih objektov iz brun je hitra in enostavna. Proizvajalci s tovornjaki pripeljejo na teren že v delavnici sestavljene posamezne stene z vdelanimi okni in vgrajenimi inštalacijami v ognjevzdržnih ceveh (voda, elektrika). Ko so stene postavljene, sledi izdelava strehe in polaganje kritine kot pri drugih montažnih gradnjah.

Bivanje v hišah iz masivnega lesa je zdravo in prijetno, saj je les material, ki »diha,« je dober regulator vlage, odličen toplotni in zvočni izolator. V vseh srednjeevropskih deželah še stojijo nekatere stoletne stavbe, ki so grajene na ta način. V zadnjih letih se kaže trend vračanja k tradicionalni gradnji hiš iz masivnega lesa predvsem na Finskem, Nizozemskem, še posebej pa na Japonskem. Življenjska doba sodobnih brunaric se s konstruktivnimi zaščitenimi ukrepi, katerih glavni cilj je preprečiti trajno izpostavitev lesa vlagi, še podaljšuje.