OGLASNO BESEDILO

Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem

13.06.2024

Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem.

To povečanje zanimanja nakazuje še eno leto odličnih priložnosti na nepremičninskem trgu.

Po navedbah spletnega portala Forbes največ nepremičnin na hrvaškem pokupimo Slovenci. Tako je lani Slovenija prehitela Nemčijo na vrhu seznama držav, iz katerih najpogosteje prihajajo kupci hrvaških nepremičnin. Na tretjem mestu so Avstrijci.

Podatki za leto 2023 kažejo, da so osebe s prebivališčem v Sloveniji opravile približno 3.400 nepremičninskih poslov, Nemci okoli tri tisoč, Avstrijci 1.300.

Katere so najbolj iskane lokacije?

Istra, Kvarner in Dalmacija. Najbolj priljubljen med otoki je za Slovenske kupce Krk. Predvsem se Slovenci odločajo za nakup zaradi bližine, saj odhajajo tja v večini za vikend.

Kakšne so cene nepremičnin?

Na portalu nepremicnine.net je opaziti, da so oglaševane cene nepremičnin bližje morja višje kot tistih v notranjosti. Prav tako se zaradi višje cene hiš Slovenci odločajo v večini za nakup apartmajev. Največ oglaševanih stanovanj v Istrski regiji se giblje med 200.000 - 400.000 evri. V primerjavi s hišami, kjer je največ hiš za prodajo v tej regiji med 400.000 in 600.000 evri.

Kdo so kupci?

Med Slovenci, ki kupujejo nepremičnine na Hrvaškem niso le starejši, ampak tudi mladi. Nekateri kupujejo vikende, drugi menjajo že kupljene nepremičnine z večjimi.

Prav tako je opaziti, da jih veliko živi na Hrvaškem. Bodisi zaradi narave dela, bodisi, da so odšli v pokoj, prodali večjo nepremičnino v Sloveniji in si z ostankom denarja kupili nepremičnino na Hrvaškem.

Sredstva za nakup

Nakup nepremičnine na Hrvaškem je še vedno luksuz, ki si ga mnogi lahko privoščijo. Kupci se v večini poslužujejo nakupov z najemom kreditov pri Slovenskih bankah.

Ponudba Hrvaških nepremičnin

Lahko si jo ogledate na portalu nepremicnine.net in indomio.hr.