OGLASNO BESEDILO

Privlačnost rustikalnih kuhinj

18.11.2021

Danes so rustikalne kuhinje spet veliko bolj priljubljene kot nekdaj. Ste se kdaj vprašali, zakaj tako? Kaj je tisto, kar nas privlači na njih in kar si želimo imeti v svojem domu?

Prijetno in domače

Rustikalni slog je v osnovi preprost in prvinski, brezčasna njegova značilnost pa je, da se v njem počutimo prijetno in domače. Kuhinje niso hladne in brezosebne kot je marsikatera moderna kuhinja z ravnimi linijami in visokim sijajem. Vsekakor so rustikalne kuhinje postale tudi cenovno bolj dostopne, kot so bile v preteklosti In kar ni zanemarljivo, če gledamo z ekološkega vidika, so kakovostno izdelane in zato trajne.

Moderna funkcionalnost

Rustikalni slog ne želi ustvariti takšnega doma, kot je bil pred stoletjem ali dvema, ampak je cilj narediti življenje čim bolj prijetno, hkrati pa se ne odpovedati nobeni moderni funkcionalnosti v kuhinji. Hladilnik potrebujemo, pomivalni stroj, kuhalno ploščo in pečico tudi, četudi so najbolj moderni gospodinjski aparati zaviti v rustikalni slog ali pa morda skriti za rustikalnimi kuhinjskimi vratci.

Prav tako je dobra rustikalna kuhinja izdelana iz kakovostnih materialov (MDF), lakirana in tako zelo odporna na mehanske in toplotne vplive. V kuhinji se ne odpovemo niti predalom s polnim izvlekom in mehkim, neslišnim zapiranjem. Tega v babičini kuhinji ni bilo, kajne?

Kako celovito opremiti rustikalno?

Pri opremljanju prostora v rustikalnem slogu je potrebno upoštevati nekaj splošnih načel. Ena izmed usmeritev je pravilna uporaba barv, predvsem se naslonimo na tiste, ki jih najdemo v naravi. Zelena, sivo zelena, bela, bež, barva magnolije, nežno rožnata, pastelno rumena…

Drugo načelo je uporaba posebnih kuhinjskih elementov, ki dajejo kuhinji pridih preteklosti. Posebno oblikovane kuhinjske fronte, vitrine s poslikanim steklom, poličniki za krožnike kot iz babičine kuhinje, rustikalne poličke in dekorativni ročaji. V osnovi so bile rustikalne kuhinje zelo natrpane z raznimi predmeti, posodo, hrano in okrasjem, kar pa za moderne rustikalne kuhinje ne velja.

Tretje načelo opremljanja je, da se veliko domačnosti v kuhinji pričara s pravo izbiro talne in stenske obloge, dekorativnimi predmeti z nostalgično noto, slikami in osvetlitvijo.

Srce doma je v kuhinji

Mogoče še bolj kot v drugih slogih kuhinj je rustikalna kuhinja srce doma, prostor, kjer se vsi radi zbiramo in se počutimo dobro. In če si kaj v teh posebnih časih res želimo, je to toplina, občutek varnosti in sprejetosti. V rustikalni kuhinji bomo v krogu svojih najdražjih tega zagotovo imeli dovolj.

V salonih pohištva Prevc vam svetujemo in skupaj z vami načrtujemo vašo sanjsko rustikalno kuhinjo. Izbirate lahko med različnimi modeli rustikalnih kuhinj Alples in Dankuchen.