OGLASNO BESEDILO

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prvo neto nič-energijska hiša v Sloveniji

07.11.2022

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških rešitev trajnostne in energetsko varčne gradnje predstavilo novosti, ki sodijo v sam vrh sodobnih bivanjskih konceptov.

V Limbušu, na sedežu podjetja Marles hiše Maribor, bo premierno na ogled DOM24h – pametni dom prihodnosti

V Miklavžu na Dravskem polju pa bo predstavljena individualno zasnovana pasivna hiša. Vabljeni v njihovo družbo!

Limbuš, (ogled v soboto, 12. novembra, od 10. do 14. ure): Pasivna hiša DOM24h – prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Ogrevana površina: 249,0 m2

Potrebna energija za ogrevanje po PHPP: =< 14 kWh/m2a

Sisteme, vgrajene v DOM24h, vam bodo na dogodku predstavili predstavniki podjetja Smartis (predstavitev novodobnih rešitev digitalnega dvojčka), podjetja Fibran (SEISMIC temeljna blazinasistema za potresno ogrožena območja in zaščite pred plinom radonom), predstavniki podjetja Robotina pa bodo predstavili tehnološke sisteme, ki z namenom najvišje energetske učinkovitosti povezujejo sončno elektrarno, baterijske hranilnike in pametne inštalacije. Na dnevu odprtih vrat bodo prisotni tudi predstavniki izvajalcev stropnega in stenskega hlajenja, ki vam bodo skupaj z Marles strokovnjaki na voljo za vsa vaša vprašanja v zvezi z gradnjo, o konstrukcijskih sistemih, inovacijah na področju tehnologije ter o ogrevanju in prezračevanju pasivnih, visokoučinkovitih in skoraj nič-energijskih hiš.

Revolucionaren koncept bivanja

DOM24h predstavlja najnovejše tehnološko napredne bivalne koncepte za sodobnega uporabnika in učinkovito odgovarja na nove izzive bivanja, saj postavlja nove standarde na tem področju. Objekt je med drugim sposoben komunikacije s svojo okolico, kar v praksi pomeni, da ob viških in mankih v okolico daje oziroma sprejema energijo za delovanje in ogrevanje objekta, hkrati pa živi tudi virtualno v digitalnem dvojčku, preko katerega je uporabniku omogočeno spremljanje in optimiziranje vseh bistvenih dogajanj v objektu skozi njegov celoten dnevni in življenjski cikel.

DOM24h - uresničena vizija doma prihodnosti za vrhunsko bivalno doživetje

DOM24h je vzorčna stanovanjska stavba, ki je vrhunski primer neto skoraj nič-energijske stavbe prihodnosti iz materialov z negativnim ogljičnim odtisom. S svojo večnamensko zasnovo ločuje stanovanjski in poslovni del, s čemer uporabnikom omogoča ne le bivanje, ampak tudi opravljanje dela od doma in kakovostno preživljanje prostega časa. Združuje posamične na novo razvite in tehnološko napredne, komplementarne rešitve povezane v nov celovit koncept trajnostno naravnanega, pametnega in povezljivega, uporabniku prijaznega, naprednega ter zdravega bivalnega okolja. Predstavlja  podsisteme in produkte za vse pametne stavbe prihodnosti. Objekt je bil zgrajen v letu 2022 v okviru konzorcija 12-ih najbolj inovativnih in razvojno usmerjenih slovenskih podjetij, kjer je bil Marles nosilec projekta.

Miklavž na Dravskem polju, (ogled v soboto, 12. novembra, od 10. do 14. ure): Individualno zasnovana pasivna hiša

Ogrevana površina: 145,12  m2

Potrebna energija za ogrevanje po PHPP: =< 15 kWh/m2a

Arhitekturna zasnova pasivne hiše, ki obsega 145 m2, temelji na povezovanju udobja in prvorazredne funkcionalnosti v usklajeno celoto, ki je podrejena unikatnim željam naročnika. Hiša dosega pasivni energijski razred =< 15 kWh/m2a, zato so njeni investitorji za nič-energijsko gradnjo hiše prejeli nepovratna finančna sredstva iz naslova javnega poziva Eko Sklada RS za gradnjo pasivne hiše.

Hiša izstopa zaradi odličnega arhitekturnega koncepta, popolne usklajenosti tlorisa z željami naročnikov in umestitve hiše na parcelo v skladu z vsemi urbanističnimi smernicami. V tloris je umeščena dodatna otroška soba, tako da sam objekt razpolaga s štirimi sobami -  tremi otroškimi sobami in starševsko spalnico z ločeno garderobo in starševsko kopalnico. Sam objekt je samozadosten, saj je kupec dodatno namestil sončno elektrarno, s katero v celoti pokriva porabo električne energije oziroma jo pridela več, kot je na leto porabi. Zaradi same lokacije in zahtev prostorskega akta je streha izdelana v varianti štirikapnice.

Standardna izvedba odlične individulano zasnovane pasivne hiše se po želji lahko izvede v enokapni, dvokapni ali večkapni izvedbi ter izvedbi z ravno streho, kar olajša izbiro in odločitev za gradnjo na katerikoli lokaciji v Sloveniji, kjer veljajo določene omejitve glede tipa strehe.

Informacije o sodobnem načinu energetske oskrbe doma

Na dnevu odprtih vrat bodo na voljo Marlesovi strokovnjaki, ki bodo svetovali vsem, ki nameravajo graditi svoj dom po najsodobnejših trajnostnih smernicah skoraj nič-energijske gradnje in konceptu Marles Zero Energy Home. Na voljo bo Marlesova svetovalna ekipa, ki bo predstavila celovito ponudbo Marlesovih jesenskih ugodnostih 2022 in prednosti Marlesovih hiš na ključ.

Ekipa bo vsem obiskovalcem na voljo za pojasnila v zvezi s sodobnim načinom energetske oskrbe doma s poudarkom na ogrevanju in prezračevanju s prisilnim prezračevanjem. Odgovarjali bodo na morebitna vprašanja v zvezi z gradnjo in o možnostih pridobitve subvencij Eko sklada. V osnovni ponudbi je celotna priprava vloge za nepovratna sredstva Eko sklada, obenem pa vam Marles nudi pomoč pri postopku pridobitve uporabnega dovoljenja za vašo hišo.

Dnevi pasivnih hiš so namenjeni vsem, ki razmišljajo o gradnji ali prenovi hiše ali tistim, ki jih preprosto zanima, kaj je pasivna hiša, kako deluje, kaj lahko od nje pričakujemo in kako je v njej živeti.

S predstavitvijo pasivnih hiš se Marles pridružuje vsakoletni akciji, ki že vrsto let poteka v Avstriji, Nemčiji in drugod po Evropi. Dnevi pasivnih hiš se bodo pričeli s predavanjem o pasivni hiši in možnostih financiranja v petek, 11. novembra 2022, ob 16.30 (preko spletne aplikacije ZOOM), ki ga organizira Fakulteta za arhitekturo UL in Konzorcij pasivna hiša

Informacije o natančni lokaciji in kontaktni obrazec za prijavo na dogodek je na voljo na spletni strani www.marles.com / info@marles.com) in na info@marles.com ali  martina.zbasnik@fa.uni-lj.si.