OGLASNO BESEDILO

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award

16.05.2024

Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav

Maribor, Mengeš, 15. maj 2024 – iQwood je specializirano proizvodno podjetje za razvoj in izvedbo masivnih lesenih konstrukcij brez lepil in kemikalij. Podjetje je prejetim certifikatom in nagradam, med katerimi je pomembnejša zlata nagrada za inovacije Gospodarske zbornice Slovenije za leto 2023, dodalo tudi zlato nagrado za inovativnost German Innovation Award 2024. »Gre za izjemno potrditev prave smeri razvoja naših tankih masivnih lesenih sten brez lepil in kemikalij. Z našo inovativno rešitvijo v kvadratni meter stene vgradimo manj kot polovico materiala kot konkurenti. Zaradi tega lahko bistveno pocenimo investicijo zgrajenih objektov z uporabo okolju prijaznih mozničenih lesenih elementov, saj se investicija ob enaki ceni €/m3 prepolovi. Ob tem je produkt uporabnikom in naravi prijazen, saj nudi visoko ugodje bivanja in zmanjšuje potrebo po primarni surovini, hkrati pa kljub svoji tankosti nudi izjemno visoko trdnost ter nosilnost,« je ob podelitvi nagrade v Berlinu povedal lastnik in direktor podjetja Lumar Marko Lukić, večinskega lastnika podjetja iQwood. Prijavljenih je bilo 520 inovacij iz 23 držav v segmentu B2B in B2C.

Podjetji iQwood in Lumar sta si ob razvoju nove tanke stene zadali cilj, kupcem ponuditi cenovno sprejemljivo bio-leseno masivno steno brez uporabe lepil in drugih kemikalij ter zmanjšanje izvoza slovenskega lesa v tujino ter ustvarjanje dodane vrednosti v Sloveniji. »Rezultat razvoja je najtanjša nosilna masivna lesena stena brez lepil in povezava lokalne lesno predelovalne verige od drevesa do lesene hiše. Naša rešitev produkt približuje širši množici, saj je zaradi svojih karakteristik komercialno bistveno bolj zanimiv. Iz tega vidika je iQwood postal prvi masovni ponudnik tovrstnih sten v Evropi,« je povedal direktor podjetja iQwood Martin Hladnik.

Ob podelitvi nagrade je neodvisna strokovna komisija zapisala: »Pri gradnji stanovanjskih hiš iz masivnega lesa nastane veliko manj CO2-emisij v primerjavi z zgradbami grajenimi na osnovi cementa. Poleg tega les naravno veže CO2, zato veljajo takšne gradnje za posebej trajnostne. Mozničene lesene stene iQwood temeljijo na celostnem pristopu trajnostnega dizajna; od hloda, proizvodnje do montaže, brez lepil, kovin in drugih kemikalij. Prepričajo pa tudi s svojo tanko sestavo in na ta način prihranijo naravne vire. Kljub tankosti so stene trdne in omogočajo visoko nosilnost, kar omogoča gradnjo objektov tudi do višine štirih nadstropij. Ob koncu življenjskega cikle je mogoče stene reciklirati, kar pomeni dodatno prednost ob njihovi uporabi. iQwood ponuja rešitve za varčevanje z viri in hitro gradnjo stavb ter zagotavlja izjemno dobro in zdravo bivanjsko okolje, delujoče kot sistem gradnje na način sestavljanja iz lego kock.«

Osnovna konstrukcija iz lesa brez kemikalij omogoča doseganje najkakovostnejšega bivalnega udobja, zato so ciljni segmenti iz vidika končne uporabe izdelkov iQwood visokokakovostna stanovanjska gradnja, izobraževalne ustanove s poudarkom na zdravem okolju, zdravstvene ustanove in centri ter turistični objekti namenjeni eko-turizmu. »V Sloveniji imamo veliko priložnosti, potenciala, znanja in produktov, da bi gradnja iz lesa lahko postala pomemben del trajnostne gradnje in zelenega prehoda. V Nemčiji, Avstriji in Italiji, kjer smo z našimi izdelki prisotni in so že prepoznali prednosti naše inovativne lesene rešitve iQwood, se ne soočamo več s tem, da je potrebno razlagati, zakaj je les primeren za stanovanjsko gradnjo in še posebej večjih javnih objektov. Čeprav cel čas govorimo, da je les naša pomembna naravna dobrina in imamo veliko idej, kaj bomo z lesom naredili, tudi takrat ko imamo na voljo kakovostne domače rešitve, še zmeraj v izvedbi raje posežemo po tujih rešitvah,« je še dodal Lukić. Kot primer dobre prakse je izpostavil gradnjo prvega vrtca s slovenskim lesom v Selnici ob Dravi, ki bo septembra že sprejel prve skupine otrok.

Dodatne informacije:
Boštjan Kralj, vodja tržnega komuniciranja Lumar
T: 02 421 67 50, E: bostjan.kralj@lumar.si
www.lumar.si; www.iqwood.com

O podjetju Lumar
Družinsko podjetje Lumar je bilo ustanovljeno leta 1993. V več kot treh desetletjih delovanja je podjetje zgradilo preko 2.620 različnih montažnih objektov v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Franciji. Filozofija razmišljanja, delovanja in razvoja podjetja je usmerjena v ustvarjanje kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost. Vse to se odraža v sloganu podjetja Živi najbolje. Z zgodnjo usmeritvijo v trajnostno gradnjo, hitrim vpeljevanjem sodobnih znanj in tehnologij za gradnjo inovativnih objektov v pasivnem standardu, ustvarjanjem novih trendov ter praktično neomejenimi možnostmi izpolnjevanja individualnih želja in pričakovanj kupcev, se je podjetje uveljavilo kot najbolj inovativno in uspešno slovensko podjetje med proizvajalci montažnih objektov. Nove trende trajnostne gradnje prikazujejo v vzorčni hiši v Dragomlju, ki je prva slovenska hiša s certifikatom Active House. V letu 2023 so ustvarili za 29,6 milijona EUR prihodkov od prodaje. Podjetje zaposluje 91 sodelavcev.

O podjetju iQwood
Podjetje iQwood je prepoznano kot pionir v razvoju inovativnih masivnih lesenih stenskih konstrukcij. Novi produkt, izredno tanka in nosilna masivna lesena stena, brez uporabe lepil in kemikalij, je nov revolucionarni korak v gradbeništvu. Ta inovacija omogoča razširitev uporabe masivnih lesenih sten na širši trg, hkrati pa prinaša tako okolju kot uporabnikom prijazen in cenovno dostopen pristop gradnje. Podjetje je razvilo lastno proizvodnjo, izpopolnili nov, visoko produktivni stroj, za katerega so v letu 2021 prejeli nagrado za inovativnost na Gospodarski zbornici Slovenije, v letu 2023 pa zlato priznanje za razvoj najtanjše lesene masivne stene brez lepil na svetu. Leta 2021 je kot večinski lastnik vstopilo podjetje Lumar.