OGLASNO BESEDILO

Gradnja ali prenova hiše z Ytong materialom

20.09.2021

Če se odločate za klasično gradnjo hiše, boste zagotovo prišli do točke, ko se boste odločali med klasično opeko ali porobetonom. Čeprav je za večino ljudi opeka prva asociacija pri klasični gradnji z malto, je v zadnjih letih vse bolj prepoznaven tudi beli gradbeni material – Ytong. V Sloveniji je namreč zgrajenih že preko 50.000 domov iz Ytonga, ki sicer slovi kot odličen in vsestransko uporaben material tudi pri prenovah, nadzidavah ali gradnjah prizidkov.

Spoznajte prednosti, ki jih ponuja Ytong

Ytong je gradbeni material, ki ga že več kot 40 let proizvajajo v tovarni iz Kisovca pri Zagorju. Proizvajajo ga v različnih oblikah - kot zidne bloke, zidne plošče, preklade, armirane izdelke ali polnila za izvedbo medetažnih ali strešnih konstrukcij. Kot del mednarodne skupine Xella so zavezani k napredku, trajnosti in ekološki proizvodnji Ytong izdelkov. Glavna značilnost materiala Ytong je njegova odlična toplotna izolativnost, ki omogoča gradnjo kakovostnih nosilnih zunanjih zidov, kot tudi notranjih zidov in predelnih sten.

Zidanje z Ytongom je tako preprosto, da lahko za gradnjo zavihate rokave kar sami. Potrebujete le orodje in posebno takoslojno lepilno malto. O samem zidanju vas z zastavljeno prvo vrsto pouči kar Ytong inšturktor gradnje, ki vas obišče na gradbišču in vam z nasveti pomaga do konca gradnje. V primeru, da zidanje le ni vaša prva vrlina, pa se lahko zanesete na priporočene Ytong izvajalce, ki so primerno usposobljeni za gradnjo z Ytongom.

Nizkoenergijska hiša iz Ytonga

Običajno, klasično hišo lahko zgradi praktično vsak. To so hiše, ki jih gradimo že desetletja, sprememb ni bilo prav veliko. Kakovostno nizkoenergijsko hišo vam bo gotovo znal načrtovati skoraj vsak arhitekt ali projektant, lahko pa odločite tudi za tipski projekti hiše. V ponudbi Ytong tipskih hiš lahko izbirate med kar 56 različnimi hišami, od zelo dobrih nizkoenergijskih pa vse do pasivnih hiš. Pri nakupu Ytong tipske hiše prejmete celotno projektno dokumentacijo brezplačno. Katalog hiš lahko enostavno naročite na spletni strani www.ytonghisa.si

Enoslojni zid brez dodatne toplotne izolacije

Med najbolj priljubljene sisteme za gradnjo hiše spadata predvsem bloka Ytong Termo Premium debeline 48 cm, s katerim lahko zgradite nizkoenergijsko hišo povsem brez dodatne toplotne izolacije fasade, in blok Ytong Termo debeline 40 cm. Oba se uporabljata za izgradnjo nosilnih zunanjih zidov za vse vrste objektov in po veljavnih kriterijih PURES (Pravilnik o učinkoviti rabi energije) ne potrebujeta dodatne toplotne izolacije. Toplotna prehodnost Ytong zunanjega zidu debeline 40 cm je namreč 0,21 W/m²K, debeline 48 cm pa celo 0,17 W/m²K.

Varni pred požarom

Ker je Ytong material, proizveden iz naravnih surovin, spada v najvišji razred negorljivosti. Izjemno dobro uravnava vlago v prostoru in tako zagotavlja ugodno bivalno klimo. Zidovi imajo med ogrevanjem visoko površinsko temperaturo, torej se ogrejejo hitreje in tudi dlje ohranijo toploto. Zidovi iz Ytonga so tudi enostavni za obdelavo – od izvedbe inštalacijskih vodov do zaključnih tankoslojnih obdelav.