Novice
!Oglasno besedilo

V Sloveniji zaradi plesni kar 50 tisoč stavb neprimernih za bivanje

20.03.2020 - V povprečni slovenski spalnici, ki meri okoli 10 kvadratnih metrov, je približno 30 kubičnih metrov zraka, kar zadostuje le za 3,5 ure spanca. Nekaj zraka bo še vedno prišlo do nas, zato se ne bomo zadušili, a kakovost našega spanca je lahko zelo slaba. Po ocenah strokovnih ustanov je v Sloveniji namreč plesnivih več kot 50 tisoč stavb, še več pa jih je bolnih, ker v njih ni ustrezne menjave zraka.

V Sloveniji naj bi bilo več kot 50 tisoč domov zaradi vlage in plesni povsem neprimernih za bivanje. Še bolj nazoren je podatek za celotno Evropsko unijo. "Slabih 25 odstotkov stavb je bolnih. To pomeni, da je vrednost kisika bistveno premajhna v primerjavi z ogljikovim dioksidom,'' pojasnjuje Milan Kuster, direktor podjetja Lunos.

Plesen se zelo dobro skriva. Pogosto se pojavi za omarami, v prezračevalnih jaških, za tapetami, pod preprogami in v klimatskih napravah. "Ogromno je tudi primerov, ko se zadržuje v otroških sobah in spalnih prostorih," še dodaja Kuster.

Otroci, ki živijo v vlažnem okolju, imajo večje tveganje za razvoj astme. Plesni pa izdelujejo alergene, ki povzročajo bolezni dihal in še mnogo drugih težav, kot so glavobol, draženje nosne sluznice, kihanje, pove Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Veliko je primerov, ko se plesen zadržuje v otroških sobah in spalnih prostorih.FOTO: Kanal A

Plesen pa ni le težava starih hiš in stanovanj, zelo pogosto se pojavi v povsem novih nizkoenergijskih hišah, ki pa ne dihajo. ''Vse to je dejansko posledica evforije in želje po tem, da bi prihranili pri energiji,'' izpostavlja Kuster. Kar pomeni, da se vlaga, ki jo proizvedemo s potenjem, dihanjem, prhanjem, sušenjem perila in kuhanjem, kopiči v zidovih. "Povprečna družina z običajnim življenjem na dan proizvede 10 do 15 litrov vlage," opozarja Kuster.

Plesen najbolj učinkovito odstranijo strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo. Če problem ni tako razširjen, jo lahko odstranimo sami. Tudi z milom in vodo, svetuje Perčičeva.

Ključno pa je, da odstranimo tudi vzrok za nastanek teh večceličnih gliv. Kuster se s tem ukvarja že več kot deset let, z decentralnimi prezračevanimi sistemi pa so rešili že več kot 15.000 slovenskih domov.''To pomeni, da zjutraj pride ekipa, popoldne je zadeva končana in funkcionira.''


''Povprečna družina z običajnim življenjem na dan proizvede 10 do 15 litrov vlage,'' opozarja Milan Kuster.FOTO: Kanal A

Z odstranitvijo plesni v domovih naj bi se izboljšali naše počutje, koncentracija in kakovost spanja. V zaprtih prostorih namreč preživimo kar 90 odstotkov našega življenja.

Vir: SLONEP, 31.01.2020

Več: https://www.24ur.com/novice/svet/v-sloveniji-zaradi-plesni-k...