Novice
!Oglasno besedilo

Prezračevanje prihodnosti

15.04.2019 - DECENTRALNO PREZRAČEVANJE BIVALNIH PROSTOROV

= PREZRAČEVANJE PRIHODNOSTI =

( Best Award Bonn, november 2018 )


Michael Merscher ( energy-efficient expert)

Naj v začetku na kratko pokomentiram aktualno objavljene statistične podatke IC (Intercconnection Consulting), ki natančno spremlja  podatke o prodaji   prezračevalnih sistemov za bivalne prostore na področju Nemčije, Avstrije in Švice in glede na relevantne parametre tudi prognozira trende v prihodnje.


Iz zgornje tabele je razvidna silovita rast prodaje decentralnih sistemov z rekuperacijo (WRG) ki je od leta 2014 do leta 2018 narasla za dobrih 60%  in se približuje vrednosti 100 MIO € oz 200.00 vgrajenih sistemov na letnem nivoju. Tudi prognoze do leta 2021 kažejo na nadaljevanje silovitega trenda rasti.

V spodnji tabeli pa je prikazano razmerje in trendi centralnih sistemov prezračevanja v primerjavi z decentralnimi sistemi. Že od leta 2010 delež decentralnih sistemov strmo raste v primerjavi s centralnimi sistemi in leta 2018 je skupni delež centralnih sistemov le še 39% - vse ostalo pokrivajo decentralni sistemi (približno polovica teh je z rekuperacijo in približno polovica je higrosenzibilnih sistemov).

Po ocenah kompetentnih strokovnjakov iz področja nizkoenergetskih rešitev iz nemške zbornice za gradbeništvo je pričakovati, da bo delež centralnih sistemov v stanovanjski gradnji do leta 2025 v Nemčiji padel pod 10%.

Glavni razlogi za silovito rast decentralnih prezračevalnih sistemov so naslednji:

  • Možnost uporabe in vgradnje tako v novogradnje kot tudi v obstoječe objekte (sanacije)
  • Skladnost decentralnih sistemov z vsemi zahtevanimi normativi stroke na področju EU
  • Izredna energetska učinkovitost (nad 90%) in nizka poraba energije za lastno obratovanje
  • Izpopolnjena filtracija z možnostjo zapore za alergene (zdravstveni vidik)
  • Odlična zvočna izolativnost (do 62 dB) in nizka slišnost pri delovanju (do 11 dB)
  • Praktično nični stroški vzdrževanja (pralni filtri) in dolga življenska doba (nad 20 let)
  • Možnost kombinacije različnih decentralnih sistemov z rekuperacije s higrosenzibilnimi elementi (hibridni sistem prezračevanja)
  • Relativno nizka cena investicije (cca 30% nižja od centralnih sistemov pri istem efektu)
  • Enostavna montaža brez zračnih kanalov
  • Popolnoma avtomatsko obratovanje v odvisnosti od vlage in temperature v prostoru  

Prezračevanje našega doma mora delovati približno tako kot poteka dihanje pri človeku. Zrak se enostavno izrabi, koncentracija CO2 v primerjavi s kisikom se dvigne in potrebno ga je zamenjati. Ta proces pa mora teči nenehno, neglede na letni čas.

Optimalna rešitev za prezračevanje bivalnih objektov (tako novogradenj kot sanacij) je vgradnja decentralnega  prezračevalnega sistema, ki poskrbi, da so izmenjave zraka kontrolirane (ne preveč in ne premalo), da pri tem ne izgubljamo dragocene energije in tako   poskrbimo za zdravje stanovalcev pa tudi objekta.

Decentralnega sistema prezračevanja nikakor ne gre mešati z lokalnimi prezračevalniki, ki se, zaradi slabe prezračevalne učinkovitosti  praktično ne uporabljajo več.

Vse enote decentralnega sistema  so namreč med seboj povezane (medsebojno komunicirajo) za kar ni potrebno vgraditi prezračevalnih kanalov. Zrak se dovaja skozi čiste prostore in se odvaja v umazanih. Vse poteka avtomatsko v odvisnosti od vlage in temperature v prostorih.

Lahko izberemo sistem z rekuperacijo, ki je energetsko najučinkovitejši ali pa higrosenzibilni sistem pri katerem zraka ne dogrevamo.

Poleg ustrezne izmenjave zraka brez toplotnih izgub ta sistem prezračevanja poskrbi tudi za ustrezno vlažnost v prostoru. Prav tako  ves zrak prefiltrira, odpravi kondenz na oknih in zagotovi primerno mikroklimo.

Strokovnjak vam bo znal svetovati kateri sistem je optimalen za posamezni objekt.

                                          

 

Vzdrževanje prezračevalnega sistema je popolnoma enostavno.  

Priporočamo pogostejše splakovanje trajnih filtrov (na dva meseca) kadar je onesnaženost zunanjega zraka večja.

Filtri se enostavno sperejo pod tekočo vodo in vstavijo nazaj v prezračevalni element.

Trajni filtri imajo življensko dobo cca 5 let. Po tem času jih zavržemo in vstavimo nove.

V kolikor pa uporabimo posebne filtre z dodatno zaščito, ki zadržijo do 98% vseh umazanih delcev pa jih je potrebno menjati na cca 3 meseca če živite v mestu, oziroma na 6 mesecev če živite v primestni lokaciji ali na podeželju.

 

                   
Slika 1.:                                                                Slika2.: Vgradnja elementa brez vidnih
LUNOS e2 – najbolje prodajan decentralni       zunanjih rešetk na fasadi (Lunotherm)
                       
element na svetu                                                  

Vir: SLONEP, 09.04.2019