Novice
!Oglasno besedilo

Lumar in Mitja Petkovšek vabita na ogled prve certificirane plus energijske hiše v Sloveniji

16.03.2018 - V soboto, 24. marca, med 10. in 16. uro, v podjetju Lumar pripravljajo DAN ODPRTIH VRAT na prvi certificirani plus energijski hiši v Sloveniji. V že skoraj desetletje vseljeni hiši Primus-D 137d boste spoznali izkušnje bivanja Mitje Petkovška z družino.

Mitja Petkovšek: »Hiša, ki si jo je v devetih letih ogledalo preko 2000 obiskovalcev, je tehnološko še vedno na vrhunski ravni. Bivalno udobje, poraba energije in tudi zunanji izgled ostajajo nespremenjeni. Spremenilo pa se je nekaj pomembnega. Stene niso več tako bele kot nekoč, saj je hiša med tem postala dom dvema čudovitima hčerkama. Verjamem, da bo hiša brez večjih posegov služila več generacijam, saj mi je starejša hčerka pred kratkim rekla: "ati, kako lepo hiško imamo". Temu se reče trajnostna gradnja.«


 

O PLUS ENERGIJSKI HIŠI PRIMUS-D 137d

Arhitekturna zasnova hiše Primus-D 137d s kompaktnim tlorisom, velikimi steklenimi površinami in čistimi fasadnimi linijami sledi sodobnim trendom gradnje. Kubusno zasnovo odlično dopolnjuje nadstrešek nad pritličjem, ki se preko vertikalnega zidu v nadstropju povezuje s strešno konstrukcijo. Nadstrešek ne služi le kot prostor za sončno elektrarno, ampak zagotavlja tudi delno senčenje steklenih površin v poletnem času. Notranjost je svetla, izčiščena in opremljena izjemno funkcionalno, notranjo opremo pa dopolnjujejo še izbrani dodatni elementi, knjižna omara pod stopniščem, priročna shramba ob kuhinji ter cvetlično »korito« na polvisoki predelni steni do dnevne sobe, ki naredijo bivanje še bolj prijetno.

Hiša je grajena s konstrukcijskim sistemom Lumar PASIV EKO. Zaradi velikega deleža uporabljene naravne izolacije, celuloza in lesna vlakna, ter izjemno majhne potrebe po energiji za ogrevanje, ta je pod ≤ 10 kWh/m2a, se hiša uvršča v najvišji rang za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada. Toploto za ogrevanje in pripravo tople vode zagotavlja toplotna črpalka zemlja-voda.
 

PROIZVEDE VEČ ENERGIJE KOT JE PORABI

Posebnost hiše Mitje Petkovška je sončna elektrarna na strehi, ki hišo uvršča v razred E+ hiš (plus energijska hiša). Hiša namreč v celotnem letu v povprečju proizvede okrog 8000 kWh električne energije, za delovanje pa porabi približno 4000 kWh. Kar pomeni da proizvede enkrat več električne energije kot jo porabi za svoje delovanje. Energetsko učinkovitost hiše je v letu 2016 ponovno potrdil nemški Passivhaus inštitut, ki je hišo po novi metodologiji izračuna in razredov uvrstil v razred Plus pasivnih hiš. Omenjeno je potrditev, da so v podjetju Lumar že leta 2008 zgradili hišo, ki še vedno dosega vrhunske standarde na področju energetske učinkovitosti.
 

NA DNEVU ODPRTIH VRAT TUDI NOVOSTI

Obiskovalcem bodo predstavili novosti in ugodnosti ob nakupu skoraj nič-energijskih hiš Lumar, ki so jih oblikovali ob 25. letnici delovanja podjetja. Svojo družino hiš so razširili s hišama Alea 156 in Futura 136, dodatno pa so optimirali tudi paket Lumar iEDITION, ki so ga pripravili v sodelovanju z BMW Group Slovenija in znamko BMW i. Predstavljena ponudba Lumar je njihova vizija in odgovor na okoljske izzive prihodnosti. Z nakupom Lumar hiše boste že danes dobili tehnologijo prihodnosti, z visoko kakovostjo bivanja, nizkimi obratovalnimi stroški in dolgoročnim ohranjanjem vrednosti investicije.
 

PREDSTAVITVE LUMARJEVIH STROKOVNJAKOV

Lumarjevi strokovnjaki vam bodo na hiši predstavili konstrukcijske sisteme in tehnologijo gradnje skoraj nič-energijskih hiš Lumar ter z veseljem odgovarjali na vaša vprašanja v zvezi z gradnjo. Prisotni bodo tudi strokovnjaki s področja ogrevanja in prezračevanja, ki vam bodo lahko podrobno predstavili sisteme prezračevanja in ogrevanja, vgrajene v skoraj nič-energijske hiše Lumar. Za več informacij bodo na voljo tudi lastniki hiše.
 

Več informacij in prijave na www.lumar.si.

 

Vir: SLONEP, 15.03.2018